Американските банки: Saudi Aramco ще струва мeжду 1.2 и 2.3 трлн. долара

Петролният гигант Saudi Aramco официално обяви, че след няколко отлагания през последните три години, компанията ще дебютира на борсата през декември. Официалната цел, зададена от правителството, е фирмата да постигне пазарна оценка от 2 трлн. долара, което ще я направи автоматично най-голямата публична компания в света, пише Financial Times

В момента има широк консенсус по отношение на това, че Saudi Aramco със сигурност ще дебютира с оценка, която да надвишава поне с няколкостотин милиарда тези на двете най-големите публични компании в момента – Microsoft и Apple, чийто общ сбор на акции струва по около 1.1 трлн. долара. Такъв консенсус обаче липсва по отношение на това колко точно ще бъде оценката и дали тя ще постигне целта, зададена от правителството.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАПИТАЛ

Зависи кого питате

Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че Saudi Aramco ще бъде оценена на между 1.6 и 2.3 трлн. долара, широк диапазон, в който дебютът може да бъде счетен както за успех, така и за провал. Още по-неясни са прогнозите на Bank of America Meryll Lynch, между 1.2 и 2.3 трлн. долара. Анализаторите все още нямат яснота как точно ще бъде приета най-голямата петролна компания в света от борсата заради редица фактори, дори след като Saudi Aramco започна да публикува тримесечни отчети за дейността си, в които се съдържат впечатляващи числа, като например 68 млрд. долара печалба за деветте месеца на 2019 г. или 111 млрд. долара печалба за цялата 2018 г.

„Всички дават прогнози в широк спектър. Някои започват от много ниско и приключват много високо“, коментира пред FT човек, свързан с процеса по публичното предлагане. Според изданието, въпреки че дефакто управляващият кралството принц Мохамед бин Салман да продължава да държи на оценката от 2 трлн. долара в медийното пространство, очакванията на фамилията са за около 1.75 трлн. долара. Най-масовото предположение сред брокери и инвеститори е Saudi Aramco да дебютира на цена между 1.2 и 1.5 трлн. долара.

През следващите няколко седмици представители на Saudi Aramco ще започнат обиколка в подкрепа на най-голямото IPO в историята. Според различни агенции и бизнес издания, управляващата фамилия вече е започнала да упражнява натиск върху големите потенциални инвеститори от Саудитска Арабия, както и да информира масовата публика в страната как може да купи акции в компанията при излизането на борсата.

Излизането на Saudi Aramco на борсата и набирането на капитал е основна част от икономическия план на Мохамед бин Салман, според когото през идното десетилетие страната трябва да спре да разчита толкова на петрола.

Бизнес – Източник: capital.bg

Свързани новини

Вътрешна комуникация на Boеing: „Моделът 737Max е проектиран от клоуни“

Bulgaria

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Bulgaria

Собственикът на Zara отчете 12% ръст на печалбата за деветте месеца

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.