Американският посланик в България откри Защитено жилище в Сливен

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, заедно с кмета на Сливен Стефан Радев, откри днес сградата на Защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в Сливен, изградена по Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ /EUCOM/. Това е нейното първо официално посещение в страната, извън София.
Тя поздрави ръководството на община Сливен за това, което прави за хората с увреждания и подчерта, че това е първата община в страната, която предоставя такъв тип услуги. „Благодарение на партньорството между американското посолство и общината осем жени живеят в среда, близка до семейната, получават ежедневна грижа и медицинско обслужване, като по този начин се повишава тяхното благополучие и се намалява рискът от социално изключване“, посочи посланик Мустафа. Тя подчерта, че тези проекти в подкрепа на България ще продължават и припомни, че през годините са били извършени редица ремонти на детски заведения и училища в региона, като в момента се извършва ремонт на детска градина „Синчец“ в Сливен.
Според кмета Стефан Радев защитеното жилище е най-доброто в страната, като условия и услуги. Той изрази увереност, че това партньорство ще продължи и в бъдеще. Издръжката на дома се поема от държавния бюджет, заедно с останалите социални услуги, чийто доставчик е Община Сливен.
През последните десет години Правителството на САЩ е инвестирало над шест милиона долара в различни проекти за хуманитарна помощ в България.

Източник: bta.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.