Бизнесът ще продължава да плаща първите 3 дни от болничните

Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните догодина. Това обясни социалният министър Бисер Петков след заседание на Тристранния съвет.

Засега обаче социалните партньори не приеха предложението на партия ВОЛЯ първите три дни да се поемат изцяло от Националния осигурителен институт. В момента НОИ изплаща болничните от четвъртия ден, а първите три дни са за сметка на бизнеса.

Работодателите подкрепиха идеята държавата да плаща всичко. Синдикатите и държавата обаче предупредиха, че това би означавало още 200 милиона лева дефицит в осигурителната система.

„Така формулирано, предложението ще натовари с 200 млн., затова направихме алтернативно предложение – първите три дни да не се изплаща обезщетение от никой“, каза заместник-началникът на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

„Заедно да направим така, че да подобрим контрола – иначе публична тайна е, че работодателят стимулира в трудни времена да се ползват болнични, но това не е мотив да подкрепим тази инициатива“, каза още националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

„Започването на плащането от първия ден би натоварило бюджета с около 200 млн. годишно, съществуват редица други предложения, които смятам, че ще бъдат обсъдени, но не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя“, заяви социалният министър Бисер Петков./нова тв/.

Свързани новини

ЕК одобри KKR да купи германския издател Axel Springer

az

„Теленор“ отбеляза пореден ръст на приходи и печалба

az

Vision Fund отчете 8.9 млрд. долара загуба за тримесечието

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.