Българският престолонаследник – Симеон II става на 82 години!
Царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица

Точно преди 82 години – на 16 юни 1937-а, в София се ражда Симеон II. Той е син на цар Борис ІІІ и царица Иоанна. На този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия цар. По случай радостното събитие царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица.

Няколко седмици по-късно престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан. Пренася я български военен пилот.

Драматичният живот не е пречупил Симеон и на 82 години той е все така енергичен, без да губи чувството си за хумор.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум, цар Симеон II, сестра му княгиня Мария Луиза и царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет – там, също в изгнание, живее бащата на царица Иоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет цар Симеон е записан в прочутия „Виктория Колидж“.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото царско семейство. В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958-1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия „Вали фордж“ в САЩ. Там става известен под името „Кадет Рилски“. Завършва с чин „младши лейтенант“.

През 1962 г. Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца – четирима сина и една дъщеря.

„Помня президента с добро /бел.ред. Жельо Желев/ при първата ни среща в Мадрид през 1992 година. Още тогава разбрах, че в негово лице имам един балансиран и умерен събеседник. Специално се сещам за поканата му за обяд в официалната му резиденция при завръщането ми в България през месец май 1996 г.“, заявява Симеон II след смъртта на първия президент в България.

През 1996 г. той се завръща в България след почти 50-годишно изгнание. През цялото това време той не спира да се вълнува от живота в родината и от всичко, свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници. Поддържа широки международни контакти в икономическите кръгове, осъществява разнообразна дейност, която налага чести пътувания в различни части на света.

Освен родния си български език, Симеон II говори отлично английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски.

През 1998 г. Конституционният съд взема решение да върне имотите на семейството му.

На 6 април 2001 г. Симеон ІІ декларира своето желание да се установи в България и да работи активно за възраждането на страната, като приложи целия натрупан опит през годините на изгнание и използва всичките си създадени контакти.

В историческо обръщение към българския народ той оповести намерението си да създаде национално движение с неговото име за нов морал в политиката и за почтеност във всичко. Като лидер на НДСВ, след поредица проблеми при регистрацията му в съда, последният български цар се яви на парламентарните избори на 17 юни 2001 г., пише дир бг

Свързани новини

Строителни дейности на фирма спряха тока в столичен квартал!

az

Ново 20! За първи път денят след изборите неучебен, но присъствен  за учителите и учениците…

az

Слави Трифонов стартира телевизията на…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.