Главният прокурор заговори за разследване на Тримата големи в съдебната система

Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на основните лица в съдебната система представи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че целта е не просто мандатите на обвинител №1 и председателите на върховните съдилища да може да се прекратяват предсрочно, а даже да има възможност да бъдат разследвани, съобщава бТВ.

„Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който т.нар трима големи, към които временно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинение за извършено престъпление или тежко нарушение на служебните задължения”, обясни Цацаров.

„Архитект” на промените е новият правосъден министър Данаил Кирилов, като днес главният прокурор даде да се разбере, че също е привърженик на идеята: „Това предложение среща разбиране и, бих казал, много силна подкрепа от ЕК”.

В телевизионно интервю преди дни Кирилов подчерта, че текстовете няма да засегнат сегашните мандати на т.нар Трима големи – Сотир Цацаров (прокуратура, изтича 2019 г.), Лозан Панов (ВКС, 2022 г.), Георги Чолаков (ВАС, 2024 г.).
„Това няма нищо общо с личността и индивидуалността на когото и да е от всеки един от тримата”, обяви Кирилов.

До момента, обаче, текстовете не са официално представени и не е ясно каква ще е гаранцията, че няма да бъдат веднага употребени конюнктурно.

Управляващите са в открита война с Панов, като двете страни взаимно се обвиняват във вмешателства далеч извън рамките на правомощията – съдия №1 неколкократно е коментирал политическия натиск върху Темида, а представители на партиите във властта го определят като политик в тога, пише бТВ.

България – Източник: 19min.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.