Глобиха бившия вътрешен министър Валентин Радев с 10 000 лв. заради теч на данни

Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) с 10 000 лв. за злоупотреба с личните данни на кодивоареца с финландско гражданство Абдулай Коне. Шефът на МВР е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на Коне на властите в Того, съобщи Лекс.

Човек със същото име е издирван от Того чрез Интерпол. Той беше арестуван преди 2 г. във Варна, където се отдал на почивка със семейството си.

От решението на КЗЛД се разбира, че първоначално санкцията е била само 1000 лв. и е била за МВР, но министерството е обжалвало решението пред Административен съд София-град като неоснователно, защото не ведомството, а министърът е администратор на лични данни. Съдът е приел довода и върнал на КЗЛД преписката, а комисията завишила наказанието.

Абдулай Коне пристига в България на 30 юни 2017 г. със съпругата и трите им деца за лятна почивка във Варна, при опит да си замите кодивоарецът бил арестуван на летището. Варненският окръжен съд постановил задържане за 40 дни. Българските власти уведомили Финландия и Того за ареста, а от финландската страна отговорили, че задържаният наистина е техен гражданин и година по-рано те са поискали от Того допълнителни данни, за да разберат дали издирваният човек е същият, но не получили отговор.

Тогава вътрешното ведомство решило да копира документите на Коне, да го снима и да му вземе отпечатъци и изпратили всичките данни в Того. Африканската държава обаче така и не изпратили необходимата информация, за да се установи дали издирваният и задържаният са едно и също лице. Вместо екстрадиция Коне се върнал във Финландия.

Чужденецът подава жалба до КЗДЛ срещу МВР през септември 2017 г. и обяснява, че няма нищо общо с издирваното лице, а властите в България вместо да изискат информация от Того, незаконосъобразно и необосновано са предоставили на третата страна всичките му лични данни.

Източник: offnews.bg

Свързани новини

Задържаха 63-годишен мъж за блудства с три момиченца

az

Мъжът, обвинен за катастрофата с Шабан Шаулич, изчезна безследно

az

Клошар превърна двора си в сметище, заплашва с нож съседите

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.