Глобиха НАП след грешен запор от 169 000 лв.

Националната агенция по приходите е глобена с 55 000 лева от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) след налагане на запор на грешен човек. Историята става публична през бюлетина на държавната комисия, цитиран от lex.bg. В началото на януари миналата година в НАП пристига искане от германските власти за събиране на задължения на българската гражданка И. Г., която е посочена като управител на регистрираната в Германия фирма „Dogus food“. Напълно необяснимо, служител на НАП отговаря на германците с искане те разменят в официалния формуляр собственото и фамилното име на търсената българка.
Така се получава абревиатурата Г.И. След като германците са изпълнили желанието на българите, служителят на НАП прави справка в ЕСГРАОН и там попада на българката Г.Б.И. Служителят на приходната администрация предава Г.Б.И. на публичен съдия изпълнител с аргумента, че тя дължи 169 000 лв. за данъци в Германия. В началото на 2019 година са наложени запори на нейни банкови сметки и на колата ѝ. Жената се свързва с публичния изпълнител, за да му каже, че никога не е била в Германия и не дължи данъци там.
Едва тогава е поискана допълнителна информация от Германия и се оказва, че тяхната длъжница има различно моминско име, различна дата на раждане и различен постоянен адрес в България. Това е трябвало да бъде установено година по-рано. НАП обаче не е изискала допълнителна информация от германците, за да установи кого точно се търси, а е можела да го направи. В крайна сметка НАП е глобена за неправомерно събиране и използване на лични данни. Решението на КЗЛД може да бъде обжалвано пред съда.

Общество – Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.