Да изпреварим вирусите, време е за ваксини…

Ваксинират безплатно част от хората над 60-годишна възраст

Лятото вече си отива, идва есента, а заедно с това и студеното време. Този период от годината е идеална среда за разпространение на вирусите.

Възрастните и децата са най-уязвими. На прага сме и на грипния сезон, а личните лекари вече регистрират състояние, което много наподобява опасната инфекция.

„Вируси циркулират целогодишно. Грипният сезон още не е дошъл. Грипът е сериозно заболяване и може да започнем да се имунизираме“, посочи епидемиологът проф. Мира Кожухарова в „България сутрин“.

По думите ѝ сезонните грипни вируси са напомняме от природата, а ваксината е променена в известна степен за този сезон, тъй като щамовете на вирусите също са се променили. Това затруднявало производството, но в България има доставени навреме грипни ваксини.

„За пръв път имаме национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на грипа. Цели се подобряване на ваксиналния обхват на хората, които имат навършени 60 години. Ваксината ще бъде заплащана с бюджетни средства“, съобщи проф. Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

„Има сезони, в които грипът успява да изненада и производителите на грипни ваксини. С изключение на грипа, при другите вирусни инфекции няма специфично лечение. Те са много разпространени, но усложненията са несравнимо по-редки. Това са заболявания, които минават бързо“, обясни епидемиологът.

Проф. Кожухарова препоръча да избегнем грешното лекуване, като се обърнем към специалистите и не се лекуваме сами. И отбеляза, че здравословният начин на живот има значение, що се отнася до риска да се разболеем.

България – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.