Ето кой празнува днес имен ден…

На 18 октомври Българската православна църква чества паметта на една българска светица – св. великомъченица Злата Мъгленска, живяла през ХVІІІ век по време на турското робство.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

Тя е подложена на нечувани зврески мъчения в опити да бъде потурчена, но издъхва без да предаде вярата си.

„Тази дева-мъченица и непорочна невеста на Небесния Цар Христос Бог — Злата — бе родом от едно село на име Слатина от Мъгленската епархия в България (днес обаче намиращо се в Гърция, б. р.) – уточнява житието й.

Паметта на светицата се почита както от Българската православна църква, така и от гръцката, където е известна като Агия Хриси. На иконите тя е изобразявана предимно с българска носия.

Изображения на св. Злата Мъгленска се срещат в почти всички български църкви. В храма„Св. Петка“ в гръцкото село Бориславци (Периклия), изписан през 1862 г., до неотдавна е имало фреска с образа на българската мъченица със запазен надпис на български език „Света Злата Мегленская“. Той обаче вече е заличен и заменен с текст на гръцки език.


Стенописът в женското отделение на старата църква в Периклия със заличените надписи на български език

През 2009 г. по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина и на нейно име е учредено годишното отличие на ДАБЧ „Българка на годината“, което се присъжда на изтъкнати наши сънароднички с принос в опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност, и със значими постижения, свързани с живота на българските общности по света.

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.