Заради бюджета за 2020 г. Народното събрание заседава извънредно 

Народното събрание ще заседава извънредно днес заради продължаващите обсъждания на държавния бюджет за 2020 г.

Късно снощи, след тричасово обсъждане, бе приета рамката му. Тя предвижда приходи в размер малко над 28 млрд. лева и разходи – 14 млрд. Над 12 млрд. лева ще са трансферите към общините, пенсионната система, НЗОК. Вноската в общия бюджет на ЕС ще е 1,4 млрд. Повече ще са парите за съдебната власт – 49,5 млн. лв. за Висшия съдебен съвет, 21,8 млн. лева за ВКС, 289 млн. лева за прокуратурата, 378,2 млн. за съдилищата. Рекорден ще е бюджетът за отбрана – близо 1,5 млрд. лева. С парите за модернизация на армията сумата надхвърля 2 млрд. лева и 2% от БВП. Предвижда се 10% увеличение на заплатите. Ще бъдат купени 150 бронирани машини за пехотата и 2 кораба за флота.

С 15% се увеличават заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, за което са предвидени 5 млн. лв.

Увеличение на заплатите ще има и в МВР, както и в другите звена на държавната администрация.

Днес предстои обсъждането на спорните текстове за регламентация на местата за краткосрочно отдаване под наем и за видеонаблюдение във всички акцизни складове, заложени в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета. Така след като в данъчните закони беше записано, че само акцизните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, неочаквано мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

При дебатите в комисията по бюджет и финанси към НС, оглавявана от Менда Стоянова (ГЕРБ) пък бе решено местата за краткосрочно отдаване под наем – напр. предлаганите от Airbnb и Booking стаи – да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Дали това ще бъде потвърдено в пленарна зала предстои да разберем.

България – Източник: offnews.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.