Здравният министър: Сестрите искат по-високи заплати от тези на лекарите

„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред  бТВ. Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници. На 11 септември медицинските сестри протестираха, защото по думите им реален ефект от отпуснатите 50 млн. лева не се е усетил.
По места заплатите им са били вдигнати с 20 – 100 лева, но пък за компенсация са им отнети допълнителните плащания по клинични пътеки. Така масово основните заплати остават под минимума от 950 лева, заложен в колективния трудов договор. „Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите“, каза Ананиев. Той посочи, че неговата работа е да създаде правила, които да гарантират справедливото разпределение на отпусканите от министерството средства в болничните заведения. Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, заяви Ананиев.
Според него това „не е прехвърляне на топката“, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници. Болничните заведения имат различна политика на възнагражденията и някои залагат повече на тъй нареченото „допълнително материално стимулиране“, посочи здравният министър. Що се отнася до сумата от 50 милиона лева, които правителството отпусна за болниците през април и за които премиерът Борисов заяви, че трябва да бъде питан здравният министър, Ананиев заяви, че те са преведени на болниците, но това не означава, че са преведени директно в сметките на здравните работници. Това е работа на ръководствата им, каза Ананиев. Междувременно медицинските сестри продължиха с протестните си акции пред Народното събрание в сряда, където разпънаха палатки и раздаваха образователни листовки на идващите на работа депутати. Според протестиращите сестри обясненията на министъра, че заплатите им не зависят от министерството не ги удовлетворява и затова настояват за реформи в системата, включително премахване търговския статут на болниците.
По повод проблема с невъзможността български граждани да получат белодробни трансплантации у нас и в други европейски държави, Ананиев каза, че МЗ подготвя законови промени, които ще позволят финансирането на трансплантации  на българи извън Европа. „Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори“, заяви още здравният министър по повод протеста на пациенти, нуждаещи се от белодробни трансплантации. „Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай“, каза Ананиев. Той обясни, че промяната в наредбата ще мине през обществено обсъждане и до две седмици ще бъде факт. „Няма да е лесно, но няма да се откажем. Това е краткосрочната мярка, която ще реши проблемите на хората, които се нуждаят от трансплантации“, каза здравният министър. Той отбеляза, че проблемът вече е съществувал, когато екипът му е дошъл в министерството.

Общество – Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.