Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Близо 42 хиляди зрелостници ще се явят на втората матура по избираем предмет. Държавният зрелостен изпит за всички започва от 8 часа и ще се проведе в общо 608 училища в страната. Мерките за сигурност са затегнати и включват видеонаблюдение в класните стаи. 

Тази година английският език измества дългогодишния първенец в желанията на зрелостниците за втора матура – географията. 14 612 ученици ще се явят на изпит по предпочитания чужд език. Следващият най-желан предмет е биологията. Матура по него ще положат близо 11 хиляди ученици.  Подобна е бройката и на предпочелите в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на професията, изучавана в професионална гимназия.

Географията, която дълги години окупира върха като най-предпочитан предмет за втора матура, тази година отива на трето място.  Следват философията и математиката, а едва след тях се нареждат историята и немският език. А за матурата по желание, която ще се проведе между 28 и 31 май,  заявление за участие са заявили 888 ученици. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на всяко едно от училищата. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане.

В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни такива. Зрелостниците ще сядат на точно определените за тях места в залите. Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден във всички зали е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване.

България – Източник: kanal3.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.