Истината! Бюджет 2020 предвижда увеличение на учителските заплати с 15%…

“Бюджет 2020 се увеличава, но не за всички и не с колкото биха желали”. Това каза в студиото на “Здравей, България” на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че в последните три години при равни други условия държавата е заделяла 4 млрд. лева, произвеждайки и събирайки по-малко. За следващата година, когато производството е по-голямо и събиранията – повече, държавата ще отдели едва 3.3 млрд. лева. 2.2 млрд. от тях са предвидени за доходи, пенсии и здравни плащания, а 1 млрд. – за заплати.

Димитров подчерта, че образованието е основен приоритет, но с парите, предвидени в Бюджет 2020, договореното увеличение на учителските заплати може да достигне едва 15%, а не 20%.

“Парите за медицински дейности са с 240 млн. повече. Те ще способстват за увеличаването на заплатите в сектора. Нужни са само още около 6-7 млн. за да може заплатите на медицинските сестри да се увеличат до “прословутите” 900 лв.”, коментира още Димитров.

Той смята, че това което бюджетът предвижда е едно “плахо” увеличение на минималната пенсия, като от КНСБ препоръчват двойно на предложеното от държавата.

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.