Кой предизвика страха сред родителите и децата?

След създалата се паника сред родители в Сливен, които вчера изведоха децата си от немалко училища в града заради слух, че ще им отнемат децата, обстановката в града днес е по-спокойна, вчера около 30% от учениците се върнаха в час. Днес родителите водят децата си, така че се очаква постепенно те да се завърнат в класните стаи. Защо се стигна до тук и как бе овладяна тази наистина много критична ситуация? За тези въпроси отговориха Антония Захариева, ромска асоциация за закрила на децата, и Илия Михайлов, председател на християнския център „Сдружение с идеална цел“, а в студиото на „Сутрешен блок“ разговаряхме с Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Антония Захариева, ромска асоциация за закрила на децата: Причините аз няма как да ги знам, но това, което ми изниква на пръв прочит, е, че идват избори и може би някъде някой е решил, че трябва по някакъв начин да сплаши ромите да не гласуват. Не мога да кажа защо, но тази кампания не върви от вчера или от онзи ден, това се случва от повече от 10 дни.
По принцип няма такъв закон, няма кой да ви вземе децата, такова нещо няма как да се случи, категорична бе тя.

Илия Михайлов отрече тези сигнали, че държавните институции ще отнемат децата, да идват от пасторите.

Илия Михайлов, председател на християнския център „Сдружение с идеална цел“: Това беше една инсинуация от страна на хора с болен мозък да кажат, че това е инициатива на пасторите.

От Държавната агенция за закрила на детето отново повториха, че никой няма намерение да отнема деца. Агенцията и социалните работници се наместват само в случаите, когато децата имат проблеми.

Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето: Може да сте сигурни, че наистина не се предвиждат нито от страна на Държавната агенция, нито от страна на социалните работници, които са в дирекциите социално подпомагане, такива нарочни действия да се вземат деца дали от училище, дали от домове.

България – Източник: bnt.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.