Консорциумът „Соф Кънект“ е избран за концесионер на летище София!

Френско-германският консорциум „Соф Кънект“ е избран за концесионер на летище София. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

Консорциумът „Соф Кънект“, който е оператор на летище Мюнхен, е класиран на първо място с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциум „Еърпортс Де Пари“ – с 80,31 точки, трети е „Фрапорт България“ ЕАД – с 80,19 точки, четвърти – Консорциум „Витоша“- със 78,42 точки., а пети – „ССБ София Еърпорт ДжейВи“.

Консорциумът „Соф Кънект“ с водещ партньор в парижкия фонд „Маеридиам Ийстънр Юръп Инвестмънтс САС“ и с участието на оператора на летище „Флугхафе Мюнхен“ предложи годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро, което е 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.

По-висока цена при отварянето на офертите в началото на май предложиха в офертите си два от останалите участници в надпреварата за летище София – „Еърпортс Де Пари“ ЕС ЕЙ – с 32,824 млн. евро годишно и консорциумът „ССБ София Еърпорт ДжейВи“ – с 26,05 млн. евро.

„Важно уточнение е, че и петте оферти са изключително добри. Който и да беше определен, летище София ще има изключителна перспектива в своето развитие през следващите години“, смята г-н Желязков.

Всички кандидати са уведомени за взетото решение и е им предоставен протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата. Договорът може да бъде сключен след 15-дневен срок, считано от днес. Обжалване пред КЗК може да стане в 10-дневен срок от обявяването на решението.

„Този спор ще се развие пред КЗК и след това ще продължи във Върховен административен съд. Решението на съда ще бъде окончателно в рамките на един месец от постъпването на решението на КЗК“, разясни транспортният министър в случай, че някой от кандидатите обжалва. Според Желязков дори да има оспорване, крайното решение ще се вземе в кратки и обозрими срокове.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворен в началото на май. За първи път процедурата е по новия Закон за концесиите. Самата процедура е максимално защитена от гледна точка на злоупотреби с документацията.

България – Източник: 3e-news.net

Свързани новини

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет

Bulgaria

Какво ще бъде времето през почивните дни?

az

Близо 5 500 къщи разрушени при трус, евакуирани са над 3 000 души в…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.