Мамолози искат скок на клиничната пътека за рак на гърдата

В Световния месец за борба с рака на гърдата хирурзи–мамолози представиха своите предложения за промяна на цените на клиничната пътека за лечение на онкозаболяването, която в момента е 1300лв. По данни на Световната здравна организация в България тази диагноза се поставя на над 4 000 жени годишно.

Когато чуят диагнозата „рак на гърдата“ повечето жени смятат, че операцията е неизбежна. В последните години обаче тя не е водещият метод за лечение на опасната болест.

„Имунотерапията е най-новият метод за лечение на тези заболявания и тези лекарства, които се вкарват в организма на пациента, събуждат имунитета на човека, за да се справи с туморните клетки“, споредя онкологът д-р Росица Кръстева.

Първото и най-важно нещо обаче е първоначалната диагностика.

Хирурзи-мамолози предлагат разделяне на две на клиничната пътека за лечение на рака на гърдата, като биопсията да бъде обособена в отделна такава на стойност 800 лева.

От фондация „Експерти срещу рака“ настояват Здравната каса да поеме и гръдните импланти.

Всички предложения ще бъдат внесени в Българския лекарски съюз и Здравната каса, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Общество – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Ексклузивно: И Красимир Балъков подаде оставка…

az

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв!

az

Криза, криза, но цените на жилищата растат с до 5 %!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.