Нова рекордна глоба очакват Facebook

В сряда новините за технологичния гигант Facebook бяха, меко казано, смесени. Вчера компанията на Марк Зукърбърг обяви, че новите правила за защита на личните данни на потребителите ще доведат до разходи и до забавяне на ръста на приходите, както и че Федералната комисия по търговията (FTC) отново разследва компанията. Това стана ясно часове, след като Facebook се съгласи да плати рекордната глоба от 5 млрд. долара на комисията по друго разследване за злоупотреба с личните данни на потребителите. Едновременно с това компанията изненада анализатори с по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие.

Разследване след разследване

„Съгласихме се да платим историческа глоба, но дори по-важно, ще въведем някои огромни структурни промени в това как правим продуктите си и управляваме тази компания“, написа малко след това основателят и изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг.

Освен глобата от 5 млрд. долара Facebook ще плати допълнителни 100 млн. долара във връзка с твърдения, че е подвела инвеститорите относно сериозността на риска от злоупотреба с данни. Компанията също така ще трябва да формира комитет, който да следи за практиките за личните данни.

Комисията е одобрила споразумението с Facebook с три гласа „за“ и два „против“. Гласовете „против“ са на двамата членове на комисията от редиците на демократите, според които наказанието не е достатъчно силно. Според главния финансов директор на компанията Дейвид Уенър промените, които трябва да бъдат наложени вследствие на споразумението, ще изискат „значителна инвестиция“ в наемане на персонал и технология, а това ще се отрази и на финансовите резултати догодина.

След обявяването на глобата обаче стана ясно, че FTC е започнала ново разследване срещу Facebook, този път за антиконкурентно поведение. Вчера американското министерство на правосъдието официално обяви, че започва широко разследване на почти всички американски технологични гиганти – Apple, Amazon, Facebook и Alphabet. Разследването ще се фокусира върху това дали „водещите на пазара онлайн платформи са достигнали до това положение чрез практики, спиращи конкуренцията, задушаващи иновацията и други мерки във вреда на клиентите“.

Добри резултати

Въпреки това компанията за пореден път показа, че трудно може да бъде разклатена. В сряда тя изненада анализатори с по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие. Приходите на компанията са достигнали 16.9 млрд. долара – с 28% повече спрямо същия период миналата година. Facebook също така отчита подобрение и в две от най-важните си метрики с 1.59 млрд. активни потребители дневно и 2.41 млрд. активни потребители всеки месец, което бележи ръст от 8% и за двете.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1.14% и приключиха на ниво от 204.66 долара за акция.

Бизнес – Източник: capital.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.