Няма да ни се размине: EK пак ни съди заради качеството на въздуха…

Европейската комисия (ЕК) дава България на Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха, съобщи еврокомисарят по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, цитиран от БТА.

„В случая с България става дума за серния диоксид. Дневните и часовите норми постоянно се надвишават в югоизточната част на страната. Става дума за ограничения, които трябваше да се спазват още от присъединяването й към ЕС през 2007-а година“, казва Вела.

В Югоизточна България се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в страната.

Това е втори иск, който се предявява към България пред Съда на Европейския съюз за неспазване на европейските стандарти за качество на въздуха.

През април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

Иначе в ежемесечния пакет от решения на Европейската комисия, България е предупредена за недостатъчно транспониране на европейските разпоредби в още няколко сфери, предава Агенция Фокус.

Сред проблемните области са тази за цифровия единен пазар, където страната ни не е уведомила за пълното транспониране на правото на ЕС относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения.

Страната ни е предупредена и за налаганите ограничения, в разрив с правото на ЕС, за предоставянето на услуги като ограничението за работа на частните охранителни фирми.

България не е съобщила и за приемането на национално законодателство, транспониращо разпоредбите за признаването на съдебни решения, с които се налагат наказанията за лишаване от свобода.

Европейската комисия е решила да ни предупреди и за това, че не сме приложили правилата на ЕС относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Общество – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Поредна страхотия в България! Пловдивчанин уби съдружника си и баща му…

az

Доклад на Европейската агенция по наркотиците сочи: Пътят на хероина минава през България

az

Водач бутна две 12-годишни деца на пешеходна пътека

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.