От министерството за чумата по свинете: Ако днес плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България

Мярката за умъртвяване на домашните прасета е абсолютно наложителна. Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България. 

От няколко дни няма нови случаи на африканска чума при домашните животни, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов по бТВ. По повод казуса със Стоянка Митева от с. Безмер, която не иска да умъртви бременна свиня, той обясни, че жената няма право да гледа свиня-майка в задния двор. По думите му според законовите разпоредби в личните стопанства не трябва да се отглеждат свине с малки, а само прасета за угояване.

„Има указани ясни правила в Наредба 44 за това колко прасета могат да се гледат – до 5 прасета с цел угояване, а не свине – майки. Имаме непознаване на закона от страна и на хората, и на кметовете, особено тези, които са против мерките“, добави той.

Кметовете, които не изпълниха разпорежданията, трябва да получат актове за административно нарушение – за тях предвидена глоба от 100 до 300 лв. за първи път, вторият път се удвоява, обясни Иванов.
„На стопаните, които отказват да умъртвят животните, ще им бъде помогнато. Ще го направят нашите колеги“, каза още зам.-министърът.

Досега са умъртвени над 120 000 животни, загробването продължава.

Източник: offnews.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.