Очаква ли се поскъпване на стоките от първа необходимост?

Търговците имат навика да прилагат девиза „Ден година храни“ за коледно-новогодишните празници. Не е ясно дали заради пазарните цени или търговците на своя воля са решили да сложат двойна надценка на стоките от първа необходимост, съобщи Bulgaria ON AIR .
„Цената на човешкия труд и цената за суровината за всички ни поскъпва. Политиката за повишаване на доходите винаги е свързана с едни по-високи цени. За продажните цени не ни питайте. Ние знаем единствено нашата себестойност. За продажните цени на хляба трябва да питате търговските вериги. Нетната ни доставна цена представлява 40-42% от цялата цена“, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

„В крайна сметка, стоките от първа необходимост каквито са хлябът, млякото и месото, са в този порядък, но трябва да бъдат с възможно най-ниската надценка. Едно време бяха с надценка не повече от 15%. Има различни похвати на търговците. Затова винаги говорим за разликата между нетната цена и продажната цена“, допълни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България- Димитър Зоров.

Кукушева обясни, че въвеждането на нови цени на стоките няма общо с времето и празниците. Тя не потвърди, нито отрече дали ще има двойно поскъпване на стоките, защото офертите за цените все още не са приети.

Зоров допълни, че държавата не трябва да седи като страничен наблюдател.

Наблюдава се увеличение на износа на български стоки за европейските пазари, но има нужда от добри търговски практики, поясни Кукушева.

„Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак, защото много повече млечни продукти влизат от Европа, отколкото излизат“, допълни още Зоров.

България – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.