Празник е! Черпят  всички, чието име означава „дар от Бога“ …

Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса

На 16 ноември православната църква чества Свети апостол Матей.

В превод името му означава „дар от Бога“. Св. Матей е брат на един от великите 12 апостола – Яков. Той е роден в гр. Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на данъци (митар) за властника на Галилея – Ирод Антипа. Матей е бил човек, който събира данъците (митар), когато край Тивериадското езеро се срещнал с Иисус Христос. Божият Син го призовал да върви точно след Него. Т

ака Матей обикнал християнството и самият той станал апостол. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Исус Христос. Според преданието проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. Умира като мъченик.

Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса.  Обикновено на иконите, изобразяващи св. Матей, изобразяват до него, като тайнствен символ на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името на светеца.

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.