Пускат тикет системата в транспорта до края на годината в столицата

Нискоемисионните зони са добре познати в повечето европейски градове. Ако искаме ефективни мерки по отношение качеството на атмосферния въздух, някои от тях трябва да бъдат и по-радикални“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него са необходими нормативни промени, за да може да бъде ограничавано движението на тези автомобили и трябва да направим така, че те да бъдат разпознаваеми. Министерството на транспорта вече готви изменението на уредбата за годишния технически преглед.

„Всеки автомобил след проверка ще получава съответния стикер за това какви вредни емисии отделя. Това ще позволи всички общини в България да провеждат по-смислена политика. Столична община дори вече е готова със система, която да може да наблюдава влизането на такива автомобили в центъра на града. Има около 90 камери монтирани на всички входно-изходни артерии“, каза Зарков за Bulgaria ON AIR.

Измененията в закона трябва да се случат до 2021 г. Предвижда се нискоемисионната зона да бъде „Синята зона“ в София.

„Ние все пак проявяваме цялостно разбиране към социално-икономическата ситуация, затова ограничаването засега е само в централната част на града“, отбеляза общинският съветник.

Той заяви, че през 2021 г. предстои да се случат редица положителни събития и градският транспорт на София ще промени облика си.

„В следващата година-две столичният транспорт ще бъде на изключително добро европейско равнище“, смята той.

Бюджетът за транспорт в София нараства всяка година. Предстои пускането на третия лъч на метрото през април. Освен това се увеличава тенденцията за ползване на дългосрочни транспортни карти за градкия транспорт.

„До края на тази година ще бъде пусната в експлоатация тикет системата, която безспорно ще даде възможност за по-справедливо таксуване и тарифиране. Системата ще бъде много по-достъпна и ще предоставя възможност за зареждане на картата през всички смарт устройства. За пенсионерите и учениците няма да изчезнат преференциите“, категоричен беше Зарков.

 

Общество – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.