Ректорът на СУ: Преди избори си правим кал,преди всяко общо събрание се вадят компромати!

Няма конфликт на интереси при сключването на граждански договор между Департамента за информация и усъвършенстване на учителите и майка ми проф. Мария Герджикова. Това заяви пред БНТ ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Според него атаката е заради предстоящите избори за ректор, на които той е кандидат за нов мандат.

След като разказа за проекта GATE на Софийския университет, класиран между само 14 от над 200 кандидатствали, Анастас Герджиков беше запитан дали ще се кандидатира за нов мандат. Той отговори, че ще се кандидатира, защото първият мандат е бил успешен и е довел до финансова стабилизация на университета, който след кризата е бил в тежко положение и е имал големи задължения.

„Ще се кандидатирам, въпреки че по 12-13 часа на ден се занимавам с административна работа, а в събота и неделя наваксвам преписките, с които не съм успял да се справя през седмицата”.

Проф. Герджиков сподели, че му тежи и това, че преди всяко общо събрание, особено изборно, се вадят компромати. Според него от една медия са му се обадили с въпроси във връзка с договор, сключен по инициатива на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите с майка му проф. Мария Герджикова, за който от медията твърдят, че е налице конфликт на интереси.

„Аз проверих за какъв договор става дума и установих, че с него е възложено на майка ми да изготви методика, учебна програма и обучителни материали за нуждите на обучението на българи, живеещи в чужбина”, каза ректорът.

Според специалисти от Юридическия факултет на СУ не е налице конфликт на интереси, защото договорът не е подписан от Герджиков, а от зам.-ректора, в чийто ресор е Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите. Законът за висше образование изисква ректорът да делегира правомощия и отговорности на зам.-ректорите за съответните ресори. Затова всички документи на Департамента се подписват от ресорния заместник, а не от ректора.

Герджиков сподели, че е огорчен от атаката, особено от твърденията, че проф. Герджикова е избрана от Департамента заради роднинската си връзка с него. Проф. Мария Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии, професор и доктор по методика на обучението, доктор на педагогическите науки, доайен на методиката на обучението по български език и литература. Има 15 години опит като учител и 35 години като преподавател в Софийския университет. Преподавала е и в българско училище в чужбина. Автор е на десетки статии и монографии в областта на методиката на обучението и на многобройни учебници и помагала за училищното образование. Поради това проф. Герджикова е обидена от съмненията в квалификацията ѝ за такава деност и възнамерява да дари полученото възнаграждения на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

„За съжаление свикнахме с подобни атаки преди избори” – заключи проф. Герджиков. „Най-добре го е казал Иван Кулеков преди повече от 30 години: „Имаме си земя, имаме си вода… правим си кал”

Източник: offnews.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.