Родители на онкоболни деца излязоха на протест

Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство с искане да престанат да бъдат посредници между здравната каса и болниците, в които се лекуват децата им. След закриването на Фонда за лечение на деца и починалата от левкемия 6-годишна Мими, родителите поискаха облекчени процедури по изписване на най-елементарни ежедневни лекарства. Пред „Дарик“ Маргарита Борисова от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания обясни, че здравните власти са дали уверение, че проблемите ще бъдат решени. Един от тях е свързан с липсата на някои лекарства в болничните аптеки поради краткосрочното планиране на медикаментите, които трябва да бъдат поръчани.

„Ние така или иначе вече сме започнали работа по промени в наредбите. Наредбата ще бъде качена за обществено обсъждане тогава, когато ние сме доволни от това, което е написано вътре. Ще работят в близките дни експерти на министерство заедно с наши юристи, след това наредбите ще работят. Би трябвало в началото на септември да имаме вече съвсем работеща процедура, която да бъде различна и да бъде такава, каквато искаме“, заяви Борисова.

По нейните думи, другата основна цел е да бъде намален формализма и документацията за отпускането на някои лекарства, като уточни, че това не са скъпоструващи или специфични медикаменти. „Да не е както сега, когато се разболее детето, да се пишат заявления до здравната каса, и след това всичко се проточва“, допълни тя.Дарик

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.