Свинското месо в България е четвъртото най-скъпо в Европейския съюз

Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх и го превърна в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, съобщава Капитал, позовавайки се на данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за два месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България, съобщава Дневник.

Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението й в международен план също се усеща ценово. Тежката криза със заболяването в Китай – най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст цените. Нещо повече – очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.

Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на заболяването, успя да пробие в осем промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо около 130 хил. животни, което е над 20% от общо отглежданите около 600 хил. прасета в страната.

Така към края на септември според данните от статистиката за продукти с животински произход на дирекция „Земеделие“ към ЕК цената на качествено свинско месо (клас „Е“) в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е ръст на годишна база около 14%. През миналия септември 100 кг качествено месо е струвало средно 170.1 евро. Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 килограма.

Всъщност цените на свинското през този септември в България на практика са достигнали двегодишен връх. 100 килограма качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 г. – тогава цената е била 200 евро, след което тръгва надолу.

България – Източник: 19min.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.