СЕМ отстрани официално шефа на БНР!

С пет гласа „за“ и нито един против или въздържал се СЕМ прекрати днес предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

За временен управляващ на БНР съветът назначи Антон Митов, който е директор на архива на радиото.

OFFNews излъчи наживо заседанието в 14:00 на фейсбук страницата си.

СЕМ задейства процедурата по отстраняването му от поста заради груби нарушения. Повод за това стана безпрецедентното спиране на ефира на Програма „Хоризонт“ на 13 септември т.г.

СЕМ даде на Костов седем дни за писмени обяснения. В тях той е посочил, че категорично отхвърля всички хипотези, с които е мотивирано неговото отстраняване посочи на заседанието юристът на регулатора Емилия Станева. Допълнил е, че СЕМ освен това не е взел предвид планираната профилактика на 3 предавателя. И е добавил, че правото на информация на гражданите е гарантирано не само от Програма „Хоризонт“, а и от „Христо Ботев“, която не е спирала.

„Това, което дори при военно положение не може да се случи, се случи с БНР при г-н Светослав Костов“, посочи членът на СЕМ Ивелина Димитрова. Тя цитира правото на информация на всеки гражданин, което е гарантирано от Конституцията и което не може да бъде нарушено дори във време на война.

Бетина Жотева също обяви, че подкрепя прекратяването на мандата. Допълнително в това я е убедило изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната анкетна комисия за БНР в парламента.

България – Източник: offnews.bg

Свързани новини

КАТ започва с ,,Акция Зима“, глобяват още от днес…

Bulgaria

Американският посланик в България откри Защитено жилище в Сливен

Bulgaria

Златен медал за дете от Плевен на конкурс за рисунка в Токио

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.