СЕМ отстрани официално шефа на БНР!

С пет гласа „за“ и нито един против или въздържал се СЕМ прекрати днес предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

За временен управляващ на БНР съветът назначи Антон Митов, който е директор на архива на радиото.

OFFNews излъчи наживо заседанието в 14:00 на фейсбук страницата си.

СЕМ задейства процедурата по отстраняването му от поста заради груби нарушения. Повод за това стана безпрецедентното спиране на ефира на Програма „Хоризонт“ на 13 септември т.г.

СЕМ даде на Костов седем дни за писмени обяснения. В тях той е посочил, че категорично отхвърля всички хипотези, с които е мотивирано неговото отстраняване посочи на заседанието юристът на регулатора Емилия Станева. Допълнил е, че СЕМ освен това не е взел предвид планираната профилактика на 3 предавателя. И е добавил, че правото на информация на гражданите е гарантирано не само от Програма „Хоризонт“, а и от „Христо Ботев“, която не е спирала.

„Това, което дори при военно положение не може да се случи, се случи с БНР при г-н Светослав Костов“, посочи членът на СЕМ Ивелина Димитрова. Тя цитира правото на информация на всеки гражданин, което е гарантирано от Конституцията и което не може да бъде нарушено дори във време на война.

Бетина Жотева също обяви, че подкрепя прекратяването на мандата. Допълнително в това я е убедило изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната анкетна комисия за БНР в парламента.

България – Източник: offnews.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.