След фалита на „Астрал холидейз“, ще има ли още?

Компанията бе най-големият партньор на „Томас Кук“
След 24 години на българския туристически пазар „Астрал холидейз Интернешънъл“ обяви несъстоятелност. На съвместна пресконференция с министър Ангелкова стана ясно, че 251 души са засегнати от фалита на туроператорската фирма.
„Причините са комплексни.Наблюдава се, че обикновено фалитите стават след края на летния сезон. В този период туроператорите заплащат настаняването на своите туристи с отложено плащане и когато видят, че нямат възможност да обслужват тези плащания, обявяват фалит“, коментира Константин Занков от Института за анализи и оценка на туризма пред Bulgaria ON AIR.
По думите му фалитът не е бил неочакван, но все пак е загуба за българския пазар.

„Астрал холидейз“ бяха най-големият партньор на „Томас Кук“, определено ефектът на доминото изигра роля върху техния фалит“, обясни Занков.

Той допълни, че не е невъзможно да има и други туристически фирми у нас, които да обявят несъстоятелност и каза, че има и хотели, които са застрашени.

„Сега е моментът да се състави група, която да реагира по най-адекватен начин и да направи адаптивен българския туризъм, защото той не е“, коментира експертът.

Той обясни и какво трябва да направят хората, които са застрашени.

„Клиентът отива в офиса на застрахователната компания, попълва заявление, в  което прилага своя договор за организирано туристическо пътуванем, документите, с които е направил плащане, подписва и очаква в 15-дневен срок да му бъде върната сумата“, каза Занков.

 

България – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Велик! Отделете си 2-3 минути и прочетете! Вдъхновяващо писмо на Стефан Данаилов към неговите студенти

az

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина

az

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.