„Теленор“ отбеляза пореден ръст на приходи и печалба

„Теленор България“ отбеляза поредно тримесечие на растеж на основните си финансови показатели, сочи отчетът за третото тримесечие. Приходите на оператора за периода се вдигат с 1.6% спрямо година по-рано, до 193 млн. лв. Най-осезаемо е повишението при средния приход от потребител – ARPU, един от важните показатели за телекомите. Той се вдига до 15.9 лв., 8% ръст спрямо година по-рано. И през миналото тримесечие „Теленор“ отбеляза подобни ръстове – 1.4% на приходите и отново 8% при ARPU.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) също бележи ръст, с 1.8% на годишна база, до 93 млн. лв. за изминалото тримесечие. Броят на абонатите на телекома в момента е 3.08 млн. активни карти, което е понижение на годишна база, но повишение спрямо края на второто тримесечие, когато те са 3.04 млн. От общата бройка 21% са потребители на предплатени услуги, а останалите са на договор. Свиването изглежда като един от последните ефекти от въведеното преди две години законодателство, според което броят на предплатените карти на един човек се ограничава до 10.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАПИТАЛ

По време на тримесечието „Теленор“, която от миналата година е част от чешката група PPF, започна официално тестове на своята 5G мрежа, като поне за момента те са по-скоро в лабораторни условия. Фирмата направи няколко теста в различни сфери, които да покажат възможността на технологията, която обещава високи скорости на интернет и минимално забавяне на връзката.

„Теленор“ е вторият телеком, който обявява резултатите си за третото тримесечие. Месец по-рано това направи „А1 България“, която също отчете по-високи приходи – 238 млн. лв., печалба – 98 млн. лв., и ARPU – 11.54 лв.

Бизнес – Източник: capital.bg

Свързани новини

Вътрешна комуникация на Boеing: „Моделът 737Max е проектиран от клоуни“

Bulgaria

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Bulgaria

Собственикът на Zara отчете 12% ръст на печалбата за деветте месеца

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.