Турската компания Sisecam ще разширява производствотото си в…

Турската компания Sisecam планира да разшири производството в два от заводите си в Търговище. Става дума за „Шишеджам аутомотив България“, който прави автомобилни стъкла, и „Пашабахче България“, който произвежда домакински изделия от стъкло. Това съобщиха от енергийното ведомство след посещение на министър Теменужка Петкова в индустриалната зона в града. Размерът на инвестицията не се уточнява.

По време на посещението се разбра още, че в подкрепа на проекта Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в момента разширява една от подстанциите си, която да захранва заводите на турската компания, а държавната „Булгартрансгаз“ планира да изгради отклонение от строящия се нов газопровод, за да увеличи капацитета за пренос на газ към тях.

Местният гигант

След като през 2006 г. изгради първия си завод в Търговище за 160 млн. долара, Sisecam инвестира допълнително над 300 млн. лв. в разширение, което я превърна в най-големия турски инвеститор в страната, а впоследствие бяха изпълнени и редица по-малки проекти. В началото на 2016 г. от местното дружество „Тракия глас България“ бяха отделени две компании, като трите поеха различните дейности. Така „Тракия глас“ в момента отговаря за производството на плоско стъкло, „Пашабахче“ – за домакинските изделия, а „Шишеджам аутомотив“ – за автомобилните и обработените стъкла. Последните две производства са тези, които предстои да бъдат разширени.

За момента няма информация колко ще бъде увеличено производството, в какви срокове, с каква инвестиция и колко допълнителни работни места ще бъдат отворени. Справка в регистъра по ОВОС показва, че засега няма подадени конкретни инвестиционни намерения.

Само преди няколко месеца във фабриката за плоско стъкло на „Тракия глас“ беше пусната в експлоатация нова пещ с инвестиция за 42 млн. евро. Капацитетът на съоръжението е 740 тона разтопено стъкло на денонощие, което го прави най-голямата такава пещ в Европа.

От трите български компании най-голям е оборотът на „Тракия глас“, която за 2018 г. отчита 238.4 млн. лв. приходи. Втора е „Пашабахче“ със 195 млн. лв. оборот и най-голям ръст за миналата година – над 13%. Лек спад в приходите отбелязва третата компания – „Шишеджам аутомотив“, с продажби от 102.8 млн. лв. Обединените им резултати правят Sisecam най-големия производител на стъкло в страната. По данни от регистъра КАПИ през миналата година в трите компании са работели над 2900 души.

Държавна подкрепа

Значението на компанията като инвеститор и работодател в региона е причина държавата да осигури подкрепа за новия проект. Една от мерките е разширяване на подстанция „Търговище запад“ на ЕСО, която захранва директно производствените предприятия на Sisecam. По информация на енергийното министерство проектът е на стойност 3 млн. лв. и предвижда да бъде монтиран нов трансформатор, за да се гарантира надеждното електроснабдяване на заводите. Разширението на подстанцията се очаква да приключи до края на март догодина.

Успоредно с това „Булгартрансгаз“ ще направи отклонение от новия газопровод, който се изгражда като част от Северния полупръстен на националната газопреносна мрежа, с което ще осигури допълнително газ за заводите. Отклонението ще е с дължина 17.6 км, а в двата му края е предвидено да бъдат изградени станции за очистване на газопровода. От ведомството съобщиха, че необходимите тръби вече са доставени и в момента се прави работен проект за обекта, който трябва да приключи през юли 2020 г. Финансирането е изцяло със средства на „Булгартрансгаз“, но размерът му не се посочва.

Бизнес – Източник: capital.bg

Свързани новини

Вътрешна комуникация на Boеing: „Моделът 737Max е проектиран от клоуни“

Bulgaria

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Bulgaria

Собственикът на Zara отчете 12% ръст на печалбата за деветте месеца

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.