12% увеличение на нивите за една година!Цената на земята стана, 941 лв. средно за декар

Увеличение има в цената на нивите за година – с над 12%

Средната цена на един декар земеделска земя достига 941 лв. през 2018 г., по данни на НСИ. Това е със 7.9 на сто повече в сравнение с 2017 г.

Спрямо предходната година увеличение е отчетено в цената на нивите – с 12.6 на сто. Цената на постоянно затревените площи намалява с 16.8 на сто.

През 2018 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район – 1345 лв. на декар. Увеличение на цената на един декар спрямо предходната година е отчетено в Северния централен район – с 39.5 на сто, и в Южния централен район – с 22.7 на сто.

Цената на земята в Югоизточния район остава почти на същото равнище спрямо 2017 г. – отбелязано е слабо повишение с 0.8 на сто.

През 2018 г. се наблюдава намаление в цената на един декар земеделска земя в Югозападния район – с 53.4 на сто, в Северозападния – с 4,5 на сто, и в Североизточния район – с 4 на сто.

Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лв., което е с 4.3 на сто повече спрямо 2017 година. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6.4 на сто. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна.

През 2018 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район – 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.

Общество – Източник: dnes.bg

Свързани новини

Четвърти студент получи стипендия от ЧЕЗ

az

Ще поскъпнат ли тарифите на такситата в страната?

az

Почитаме Света мъченица Татяна

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.