Изпълнителният директор на Google поема кормилото на Alphabet

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай ще замени Лари Пейдж като ръководител на компанията майка Alphabet Inc, съобщава Ройтерс. По този начин основателите на най-популярната интернет търсачка в света Пейдж и Сергей Брин правят още една крачка напред в дистанцирането си от активното управление на дружеството, което основаха преди 21 години.

„Въпреки че беше огромна привилегия да бъдем дълбоко ангажирани в ежедневното управление на компанията толкова дълго време, вярваме, че е време да поемем ролята на горди родители – предлагайки съвети и любов, но не и ежедневно заяждане“, пошегуваха се Пейдж и Брин в съобщение на своя блог.

Пейдж, Брин и Пичай споделят общ фокус върху разработването на софтуер за изкуствен интелект (AI), за да ускорят търсенето в мрежата и за други задачи, докато Пичай продължава да влага усилия да направи такава технология достъпна в световен мащаб.

Но тази идея е изправена пред безпрецедентен контрол, като правителствата по целия свят изискват по-добри предпазни мерки, по-малко антиконкурентно поведение и по-големи и повече на брой данъци от най-голямата компания в света за онлайн реклама. Хиляди служители протестираха, а някои дори напуснаха, тъй като непрекъснатата несигурност около Google, след като приетата от Пейдж и Брин догма „не бъдете зъл“ изглежда се пропуква.

Умереното управление може да помогне на Alphabet да отговори по-добре на предизвикателствата и да се съсредоточи върху нарастващите печалби, смятат инвеститорите.

„Това сигнализира за изместване на фокуса от проекти като Project Loon и съсредоточаване към визията на компания, фокусирана върху технологиите, които носят пари“, посочва Ким Коуи Форест, главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners.

Alphabet, която притежава повече от дузина компании, включително бизнес за автономни превозни средства и компания за софтуер за здравеопазване Verily, се появи през 2015 г. като част от процеса на преструктуриране на Google.

Пейдж, който е известен с това, че има големи очаквания и мащабни идеи за технологичните детайли, искаше да се съсредоточи върху развитието на тези по-нови бизнеси, които колективно губят пари. Той остави най-голямото и най-печелившо звено, Google, на по-умерения Пичай, който силно делегира директни отчети за управление на различни продуктови линии. Брин изпълняваше длъжността на президент на Alphabet, като прекарваше времето си в разработване на технологии, свързани с роботика и други изследователски проекти.

Но Пейдж и Брин, някога редовни участници в публични събития и активни мозъци в централата на Google, сега могат да се забележат доста по-рядко.

През последните две години Пейдж привлече критики от служители и американски депутати, които поискаха отговори от него, а не от Пичай, за противоречиви проекти на компаниите от групата като експерименталната търсачка за китайски потребители.

47-годишният Сундар Пичай, който има 15 години стаж в Google зад гърба си, се превърна в популярна личност, докато ръководеше работата по разработването на браузъра Chrome. По-късно той оглави и работата по инженеринга на продукти за всички останали услуги на Google в продължение на една година, преди да си спечели титлата на изпълнителния директор.

Междувременно надзорната работа на Пейдж до голяма степен премина върху плещите на главния финансов директор на Alphabet Рут Порат и на главния юридически директор на Alphabet Дейвид Дръмонд.

Пейдж и Брин ще останат в ръководството, но веднага ще отстъпят позициите в Alphabet съответно на главен изпълнителен директор и президент, съобщава Alphabet,пише investor.bg Ролята на президента няма да бъде поета от друг, допълват от компанията.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 0.64% след появата на новината за смяна в ръководството.

Свързани новини

Вътрешна комуникация на Boеing: „Моделът 737Max е проектиран от клоуни“

Bulgaria

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Bulgaria

Собственикът на Zara отчете 12% ръст на печалбата за деветте месеца

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.