Bayer продава ветеринарния си бизнес на Elanco за 7.6 млрд. долара

Американската компания Elanco Animal Health купува подразделението за ветеринарна медицина на германския химико-фармацевтичен гигант Bayer за 7.6 млрд. долара. Цената на сделката ще бъде платена в брой и акции. От Elanco обявяват, че за компанията сделката означава по-широко портфолио от лекарства, както и по-голяма ефективност и по-високи маржове на печалбата.

Продажбата е част от плановете на Bayer да се освободи от няколко от подразделенията си, включително продуктите за грижа да краката Dr. Scholl и слънцезащитната козметика Coppertone.

Придобиването ще направи купувача втория най-голям производител на лекарства за животни, пише Reuters. 

Сделката

Очакванията на американската компания са сделката да приключи до средата на 2020 г. Цената ще бъде платена в брой – 5.3 млрд. долара, и 2.3 млрд. долара под формата на акции в Elanco. Една акция на американската компания се оценява на 33.60 долара. Тя произвежда лекарства за селскостопански животни и домашни любимци, работи в над 90 страни и има добро присъствие в Amazon.Animal Health e най-малкото звено на германския фармацевтичен гигант, което има производствени центрове в Кил (Германия) и в Уисконсин и Канзас в САЩ. В поделението в САЩ работят 3700 души, което е малко над 3% от всички заети в Bayer. След придобиването служителите ще бъдат защитени от съкращения до 2025 г.

Индустрията

Пазарът за лекарства за животни се оценява на 44 млрд. долара годишно, твърдят експерти. Очаква се той да расте с 5-6% на година. Това се обяснява с все повечето собственици на домашни любимци и готовността им да харчат средства за тях.

Bayer e лидер в производството на продукти против бълхи и кърлежи за котки и кучета. Главният изпълнителен директор на Elanco Джефри Симънс отбелязва, че сделката „съчетава нашия дългогодишен стремеж към разрастването на бизнеса ни за ветеринарния лекарства, но и целта ни да отговорим на очакванията на собствениците на домашни любимци за лесен достъп до продукти“.

Защо Bayer предприе този ход

В края на миналата година Bayer сключи сделка за придобиването на американския си конкурент Monsanto на стойност 63 млрд. долара. Тя обаче се оказа не толкова добро решение, тъй като се твърди, че един от продуктите на американската компания – хербицидът Roundup, предизвиква рак. 

След първото дело срещу компанията, на което тя беше осъдена да плати обезщетение в размер на 2 млрд. долара, Bayer е загубил 40 млрд. долара от пазарната си оценка. Четвъртото дело срещу компанията е в ход от 19 август. Първите три бяха спечелени от ищците на първа инстанция.

Бизнес – Източник: capital.bg

Свързани новини

Вътрешна комуникация на Boеing: „Моделът 737Max е проектиран от клоуни“

Bulgaria

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Bulgaria

Собственикът на Zara отчете 12% ръст на печалбата за деветте месеца

Bulgaria

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.